Cilo Dağları’nda bilimsel inceleme

Cilo Dağları’nda bilimsel inceleme

Van’da düzenlenen “2. Uluslararası Yaban Hayvanları Kongresi’ne katılan birçok üniversiteden akademisyenler ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Hakkari’deki Cilo Dağları’nda buzulların olduğu alanda incelemelerde bulundu.

Tarım ve Orman Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP) ile Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğünce düzenlenen kongrenin son gününde Türkiye’nin en yüksek ikinci zirvesi Uludurok’un yer aldığı Cilo Dağları’ndaki Mergan Yaylası’nda etkinlik gerçekleştirildi.

Kıl çadırlarının kurulduğu bölgede Reng-i Hakkari Sanat Topluluğu’nca folklor gösterisi sunuldu, Van’da tedavisi tamamlanan kaya kartalı doğaya salındı. Etkinliğe katılan Hakkari Valisi ve Belediye Başkan Vekili İdris Akbıyık, Hakkari’deki dağları Alp ve Himalayalar ile kıyasladıklarını söyledi.

Tarım ve Orman Bakanlığının koordinesinde birçok üniversiteden bilim insanlarının, bürokratların, yurt dışından katılımcıların Van’daki kongreye katıldığını belirten Akbıyık, “Yaban hayvanlarının en güzel gözlenebileceği yerin Hakkari Kırıkdağ’daki Cennet Cehennem Vadisi olduğunu düşünmüşler. Biz de onlarla beraber 40 yıl aradan sonra ilk defa burada böyle bir şenlik düzenliyoruz. Tarım ve Orman Bakanı’mıza, burada bulunanlara ve kongreyi koordine edenlere teşekkür ediyoruz. Hakkari’de hayat var. Gelin, bu hayatı yaşayalım diyoruz.” şeklinde konuştu.

Bilecik Postası( haber@bilecikpostasi.com )