Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile yaptığı görüşme sonrası düzenlediği basın toplantısında, gerçekleştirilen görüşmede F-16 konusunu gündeme getirdiklerini ifade etti.
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Halkbank davasını da gündeme getirdiklerini belirterek, ABD’nin Suriye’nin kuzeyinde terör örgütü PKK/YPG’ye verdiği destekten duyulan rahatsızlığı dile getirdiklerini ifade etti. Bakan Çavuşoğlu, NATO’ya üye olmak isteyen İsveç ve Finlandiya’ya atıfta bulunarak, NATO’ya üye olmak isteyen ülkelerin Türkiye’yi hedef alan terör örgütlerine destek vermesinin kabul edilemez olduğunu ve Türkiye’nin güvenlik endişelerinin sözle değil somut adımlarla giderilmesi gerektiğini vurguladı.
Bakan Çavuşoğlu son olarak, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in ABD Kongresi’nde Kıbrıs hakkındaki açıklamalarına yönelik, “55 yıldır Kıbrıs’ta tüm planları ve çözüm önerilerini kimin reddettiğini biliyoruz” ifadelerini kullanarak, “Kimin nerde alkışlandığının bizim için bir önemi yok” dedi.
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve ABD Dışişleri Bakanı Blinken Görüşmesinin Detayları
Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, “Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve ABD Dışişleri Bakanı Antony J. Blinken, iki NATO Müttefiki ve ortak olan Türkiye ve ABD arasındaki güçlü işbirliğini teyiden, Türkiye-ABD Stratejik Mekanizması çerçevesinde 18 Mayıs günü New York’ta bir araya gelmiştir. Türkiye ve ABD, mevcut jeopolitik sınamalar karşısında birlikte ve yakın çalışma kararlılığındadır. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve Dışişleri Bakanı Blinken, Türkiye-ABD Stratejik Mekanizması kapsamında öngörüldüğü üzere, ikili işbirliğini açık ve yapıcı diyalog yoluyla geliştirmeyi hedeflemektedir” ifadelerine yer verildi.
Açıklamada, “Bakanlar, savunma konuları, terörle mücadele, enerji ve gıda güvenliği, iklim değişikliyle mücadele alanlarında işbirliğinin artırılması ve ticari bağların güçlendirilmesine yönelik yöntemleri ve somut adımları ele alırken; bölgesel konularda istişarelerin yoğunlaştırılması hususunda mutabık kalmışlardır. Bakanlar ayrıca, Rusya’nın kabul edilemez savaşına karşı Ukrayna’nın egemenliği ve toprak bütünlüğüne güçlü desteklerini teyit etmişlerdir. Bu çerçevede, Türkiye ve ABD savaşın sona erdirilmesini teminen bir çözüm bulunmasına yönelik desteklerini yinelemişlerdir” denildi.